Kattenliefhebber en allergisch? Hier is de oplossing!

Wie dolgraag katten ziet, maar ook allergisch is, heeft een probleem. Als het bij wat niezen blijft, valt er nog mee te leven; maar wie er zware astma-aanvallen van krijgt, blijft beter uit de buurt van de viervoeter. Al zou daar in de niet zo verre toekomst verandering in komen: wetenschappers van de universiteit van Nottingham hebben uitgedokterd hoe de poezelige dieren allergische reacties uitlokken.

Ze hebben er goede hoop op dat ze op basis van hun bevindingen een pil zullen kunnen ontwikkelen die kattenallergie aanpakt. Meer zelfs, ook hooikoorts en allergie aan huisstofmijt zouden ook (deels) door de pil kunnen aangepakt worden. ​

Immuunsysteem
Kattenallergie wordt veroorzaakt door een overactief immuunsysteem die de microscopisch kleine schilfers van kattenhuid die worden ingeademd via de lucht, muren en kledij ervaart als ‘bedreiging’ en de ‘indringers’ aanvalt. Met alle allergische reacties tot gevolg.

Symptoom versus probleem
“De behandelingen van kattenallergie zijn symptomatisch nu: de behandeling gebeurt pas als de allergische reactie al is opgetreden en bestaat er vooral uit de symptomen weg te nemen”, legt dokter Amir Ghaem-Maghami uit. Allergieën zijn aan een opmars bezig, en elke dag sterven drie Britten aan een astma-aanval.

“Wij willen liever vroeger ingrijpen, op het moment het lichaam reageert tegen de ‘indringers’. Wij willen dus de aandoening aanpakken, niet de symptomen. Daarom proberen we te begrijpen wat er gebeurt op het moment de irriterende stoffen interageren met het lichaam.”

Eén eiwit
Dokter Ghaem-Maghami identificeerde een eiwit op het oppervlak van dendritische cellen, dat het hele process in gang zet. Het ziet ernaar uit dat er slechts één eiwitcel nodig is voor het eerste stadium van kattenallergie. Een pil die exact dat eiwit aanpakt, zou dus een kattenallergie kunnen voorkomen.

Het eiwit staat bekend als een mannose-ontvanger, en speelt eveneens een rol in huisstofmijt, hondenallergie en waarschijnlijk zelfs hooikoorts. Het team is al begonnen met de ontwikkeling van nieuwe allergiemedicatie, maar waarschuwt tegelijkertijd dat het nog vijf of tien jaar kan duren voor ze op de markt komen.

Levenskwaliteit
Niet alleen kunnen allergische katten- en hondenliefhebbers  van hun dieren genieten, ook hun levenskwaliteit wordt er sterk op verbeterd, om over de economische en gezondheidskosten maar te zwijgen.

Kattenallergie is een van de meest voorkomende allergieën en veroorzaakt jeukende neus en ogen, niezen, een loopneus of een verstopte neus en uitslag. Bij 40 procent van de astmapatiënten wordt een aanval uitgelokt door kattenallergie.

676183259