Informatie over allergieën

WAT ZIJN ALLERGIEËN EIGENLIJK?

Allergieën zijn in feite een overdreven reactie van je immuunsysteem op bepaalde stoffen. Deze stoffen noem je allergenen, voorbeelden hiervan zijn haren van boompollen, graspollen, huisstofmijt, dierenharen, huidschilfers van dieren en schimmelsporen. Het immuunsysteem doet zijn best om deze allergenen weer uit het lichaam te krijgen, waardoor je een loopneus, waterige ogen, diarree of andere symptomen krijgt, net als wanneer je verkouden bent.

Allergieën zijn er in veel verschillende vormen, zo ook de reacties op de allergenen. Dit intensiteit hiervan verschilt per mens en de zwaardere reacties hangen vaak samen met astma en/of hooikoorts.

HOE WEET IK OF IK ALLERGISCH BEN?

Als je twijfelt kun je eerst de online allergietest doen. Als hier uitkomt dat je misschien wel een allergie hebt kun je een zelftest aanschaffen of een allergietest af laten nemen bij de huisarts. Indien de huisarts inderdaad denkt dat je allergisch bent zal deze eerst constateren welke symptomen je hebt en hier medicatie (meestal in de vorm van pillen, zalfjes of poedertjes) tegen geven. Een overzicht van alle allergiemedicatie kun je hier vinden. Indien dit niet mag baten of je wenst een gedetailleerder onderzoek, dan zal de huisarts je hoogstwaarschijnlijk doorverwijzen naar een gespecialiseerde allergoloog. Een overzicht van alle Nederlandse allergologen kun je hier vinden.

KAN JE OVER JE ALLERGIEËN HEEN GROEIEN?

WAT VOOR SOORT ALLERGIEËN ZIJN ER ALLEMAAL?

WAT KUNNEN DE REACTIES ZIJN?

WAT KAN IK DOEN AAN PREVENTIE?

WORDEN WE ALLERGISCHER?

We kunnen niet om de cijfers heen. Vandaag hebben heel wat meer mensen last van allergieën dan pakweg 20 jaar geleden. Luchtvervuiling wordt vaak als oorzaak aangehaald maar is dat zo? ‘Het is een feit dat het inademen van vervuilende stoffen zoals stikstofoxydes en zwaveldyoxides het onstekingsproces in de luchtwegen stimuleert’, geeft De Backer toe. ‘Door verbranding van fossiele brandstoffen, vooral van diesel, komen uiterst kleine deeltjes vrij die tot diep in de luchtwegen doordringen. Of het ook astma kan veroorzaken is nog niet bewezen maar het verergert wel het ontstekingsproces. Uit een studie die we met het departement epidemiologie voerden, blijkt dat mensen in steden of vervuilde zones meer aan astma lijden. Er is zeker een verband met de uitlaatgassen maar ook de gesloten behuizing en bijgevolg de blootstelling aan huiselijke allergenen kan daarin een rol spelen.’

Een andere mogelijke oorzaak voor de toename van allergieën is onze hygiëne. Een kind wordt geboren met de neiging allergisch te worden. “Het immuunsysteem van een zwangere vrouw wijzigt om de bevruchte eicel toe te laten in de baarmoeder”, verklaart prof. dr. Stevens. “Dat gewijzigde immuunsysteem ontwikkelt stoffen die iemand aanleg geven om allergisch te reageren. Na de geboorte zal het kind die neiging geleidelijk aan verliezen door banale infecties of contact met vreemde stoffen. We maken dat contact steeds minder mogelijk door hygiënische maatregelen, antibiotica en vaccinaties. Ook onze gezinnen zijn kleiner dan vroeger en daardoor is de kans kleiner dat het ene kind ziektes op het andere overdraagt. We stellen ook vast dat de laatste 20 jaar de overgevoeligheid aan boompollen is toegenomen maar een verklaring is nog niet voorhanden.”

Bron: http://www.maguza.be/dossiers/p/print-dossier/astma-in-ademnood

ochir-erdene-oyunmedeg-LmyPLbbUWhA-unsplash